Pogarszający się stan naszego samopoczucia, widocznie zaniedbana sylwetka i skóra całego ciała, przykre niespodzianki pojawiające się na buzi, opuchlizna, niestrawności, widocznie obniżona wydolność i kondycja. Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą wynikać z zatrucia metali ciężkimi. Pozbycie się ich z organizmu jest bardzo trudne i czasochłonne. Należy także zdawać sobie sprawę, że przy odtruwaniu, gdy metale ciężkie uwalniają się z komórek i tkanek, w pierwszym okresie możemy poczuć się jeszcze gorzej.
Wrażenie to może być podobne do mocnego zatrucia metalami ciężkimi. Aby więc nie pogłębiać i nie przedłużać tego procesu, warto zastanowić się nad zmianą stylu życia, a przede wszystkim wprowadzić eko żywność to swojego jadłospisu. Zasady i wymogi, którym muszą podlegać gospodarstwa ekologiczne oraz produkowana przez nich żywność, są bardzo rygorystyczne. Produkty i składniki, z jakich wytwarzana jest eko żywność wyrastają i są hodowane w bardzo przyjaznych dla środowiska okolicznościach, bez dodatku szkodliwych substancji chemicznych, między innymi pestycydów, azotanów oraz metali ciężkich.