Olej palmowy jako tłuszcz trans wywodzi się z grupy oleje trans powszechnie jest używany w przemyśle w postaci utwardzonego tłuszczu.
Olej palmowy czy zawsze jest korzystny dla zdrowia człowieka jako jeden z grupy kwasów trans ?
Tłuszcz palmowy, zawiera bardzo dużą zawartość szkodliwych dla organizmu kwasów trans.
Kwasy tłuszczowe – nasycone tworzą się w procesie tzw. uwodornienia, czyli etapu utwardzanie oleju palmowego w wysokiej temperaturze.
Ciekawe, jest to, że utwardzanie oleju palmowego nie jest wcale konieczne.
Jest niepotrzebne powodu jego naturalnej pół-stałą konsystencji.
Niestety producenci chcą w ten sposób przedłużyć długi termin przydatności do spożycia oleju palmowego, który jest dość długim okresem.
Tym bardziej jego zastosowanie w utwardzonej postaci stosują jako sztucznego środka, wypełniającego słodycze, np: czekolady, kremy..itd
W czasie obróbki termicznej odbywającej się w wysokiej temperaturze zmianie ulega budowa tego związku chemicznego tworzącego olej zwany palmowym, – przy tym wyodrębniają się szkodliwe dla zdrowia związki.. Tak samo dzieje się w przypadku innych substancji trans tworzący grupę związków oleje trans
Właściwości tego związku oraz jego pochodzenie.
Olej palmowy jest produkowany z miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Stosowany powszechnie w kuchni Azjatyckiej oraz Afrykańskiej.
Czemu zawdzięcza swoją wyjątkowość?
Jest bogatym źródłem witamin: E i A oraz skwalenu, które mają działanie antyoksydacyjne. Zatem chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Również jest on magazynem witaminę K, odpowiadającą za prawidłową krzepliwość krwi w organizmie.