Istota kwasu moczanowego jako choroby, jej charakterystyka
Postać tej choroby wynika przede wszystkim z czynników powodujących zbyt wysokie stężenie sodu w organizmie człowieka.
Czynnikami tymi m. in. mogą być: geny, zła dieta, inne choroby współistniejące lub po prostu starzenie się organizmu. Dodatkowo wpływ może mieć na to: wiek
dieta – przede wszystkim nadmiar w spożywaniu produktów bogatych w puryny. Kwas moczowy jest produktem spożywania: mięsa, podrób, owoców morza. Także dna moczanowa powoduje spożywanie w nadmiarze alkoholu, w tym: piwa i silnych alkoholi. Natomiast wino nie zwiększa ryzyka wystąpienia tej choroby otyłość/ nadwaga, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zaburzenia lipidowe, cukrzyca., leki, które zwiększają kwas moczanowy, uraz lub operacja, infekcje, odwodnienie.
Dna moczanowa jest wynikiem odkładania się w tkankach ludzkich kryształów zwanych moczanu sodu.
Z reguły, przeważnie choroba atakuje zajmując: stawy. Bardzo często objawy to: bardzo silny ból, występujący obrzęki, który ogranicza ruchomość zajętego stawu. W bardziej zaawansowanej formach/ stadiach dolegliwości dochodzi niestety do nieodwracalnego uszkodzenia – upośledzenia narządu ruchu. Jego niższej sprawności fizyczno – motoryczno – ruchowej. Również ma miejsce- dość często zajęcia/ atak na inne narządy wewnętrzne, np: uszkodzenie nerek- postać kamicy moczowej, formowanie się guzków dnawych (w tkankach ludzkich miękkich).
Dna występuje u 1–2% ludzi na świecie., Chorują na nią gównie mężczyźni będący w średnim i starszym wieku. zapalenia stawów (cierpi na nią 7%
populacji mężczyzn}. Natomiast kobiety zapadają na nią o wiele rzadziej, wobec których choroba rozwija silę najczęściej po ustąpieniu u nich menopauzy.